top of page

Mat och hälsa - näringstabeller för olika livsmedel

För optimal hälsa balansera din måltid med mat (livsmedel) som är fullvärdiga näringsmässigt och som ger rätt energi!

Det är ur maten du hämtar den näring som är så grundläggande för din allmänhälsa. Ur maten får du 
även den energi som är så viktig för ditt 
energibehov  

(kaloribehov) genom de energigivande 
näringsämnena kolhydraterproteiner och fett.

Olika typer av mat ger olika energi och näring, försök få en känsla för olika livsmedels närings- och energiinnehåll.

 

 

Genom att äta en så näringsrik mat som möjligt fyller du behovet av de livsviktiga näringsämnena vitaminer och mineraler. Genom maten får du även i dig näringsämnen som fibrer och vatten som kroppen behöver. Bra kost innehåller därtill massor av nyttigaantioxidanter av olika slag samt mängder med andra ämnen, många som inte är utforskade än. 

 

Att tänka på

 

Vad du behöver för att din kropp ska fungera fullt ut är en bra mix av näringsämnena kolhydraterproteinerfettvitaminer
mineralerfibrer och vatten.

 

 

Välj mat som optimerar näringsintaget!

Lär dig vilken näring olika livsmedel innehåller!

Olika livsmedel innehåller även olika mängd energiinnehåll, vilket är väldigt viktigt att lära dig om du vill ta kontroll om din vikt och undvika övervikt.

 

Lär dig vilket energiinnehåll olika livsmedel innehåller!

De bästa mest naturliga råvarorna är alltid att föredra. Naturliga alternativodlade grönsaker som inte innehåller bekämpningsmedel och andra toxiner är också att föredra då dessa oftast även innehåller mer vitaminer och mineraler. Hälsokost av olika slag är även bra matintag. Fritt betande djur innehåller också oftast mer näringsämnen. Undvika dåliga livsmedel av halvfabrikat som ofta innehåller för mycket tillsatser, bl.a. socker, salt och konserveringsmedel av olika slag. Följande bör du tänka på vad gäller mat och måltider:

Att få ordning på sina måltider är det första steget till en god hälsa samt viktkontroll av kroppen. Det bästa för de flesta av oss är att äta 3 regelbundna måltider: Frukost, lunch och middag. Där emellan bör man äta 3 mellanmål. det finns inga hundraprocentiga sanningar, utan en del klarar sig på 3 huvudmål beroende på måltidernas sammansättning. Du får lära känna efter hur din kropp fungerar i förhållande till den mat du stoppar i dig.

 

Ät den mat som innehåller optimalt av näring av olika slag. Dvs. lär dig vilka livsmedel som är bra och innehåller mest och bäst vitaminermineraler samtantioxidanter.

 

Balanserat intaget av kolhydraterproteiner och nyttiga fetter på bästa sätt så inte brist uppkommer, vilken kostmetod man än väljer att följa. Undvik de snabba kolhydraterna till förmån för de långsamma i möjligaste mån, dvs. undvik livsmedel med mycket socker, vitt bröd, snabbris mm. till förmån för fullkornsprodukter, råris, basmatiris mm. Se GI-värde. De långsamma kolhydraterna har en förmåga att få blodsockret att vara mer stabilt, vilket gör att du håller dig mätt längre mellan måltiderna, det samma gäller för proteiner och fett. Undvik de mättade fetter till förmån för de enkelomättade och fleromättade fetter, där större intag av Omega-3 är att föredra bland de fleromättade fetterna. Se fett.

 

För effektivare kropps- och viktkontroll så ät en hel del av de livsmedel som innehåller mest näringsämnen men som även ger minst energi (minst andel kcal): dvs livsmedel med "hög näringstäthet". Här hittar du flera sådan, exempelviskålväxter, i ett flertal grönsaker och frukter och bär.

 

För effektiv kropps- och viktkontroll undvik livsmedel som är fulla med "tomma kalorier", dvs. livsmedel som är fulla med energi men innehåller lite näringsämnen. Rent socker är ett typexempel på detta.

 

Grönsaker som kokas tappar mycket vitaminer, återanvänd kokvattnet. ca 40 % av B-vitaminerna och 70 % av C-vitaminerna försvinner annars vid kokning. Det optimala är att ångkoka grönsaker eller äta dom råa. Vid stekning bildas fria radikaler, wokning anses därför vara bättre. Ha som vana att tillför antioxidanter till maten och håll stekningstiden samt värmen låg eftersom vitaminer försvinner vid högre värme.

Maten som innehåller mest näring - superlivsmedel

 

I västvärlden har maten dessvärre blivigt mindre näringsfattig och mer kaloririk genom åren, något som tillsammans med dålig motion bland annat har lett till ökad övervikt, hjärt- kärlsjukdomar, cancer mf. Samtidigt har vi fått en ökad förståelse över olika livsmedels mer nyttiga specifika egenskaper.

 

Vilken kostmetod du än väljer att följa så är det därför ändå bäst att du intar de livsmedel som innehåller mest näringsämnen och som är optimala ur energisynpunkt, dvs. den mat som har rätt energiinnehåll just för dig - när du ändå ska äta!

 

I menyn till vänster hittar du näringstabeller (livsmedelstabeller) för olika mat (livsmedel). Vissa superlivsmedel har visat sig ha särskilt höga halter av näringsämnen samt har andra positiva egenskaper. Det är mat som förespråkas av såväl traditionella som alternativa kostråd. Riktig hälsokost! Det är även mat som man bl.a. ofta hittar i kostmetoder som Fuctional Foods / superfood (mervärdeskost), dvs. kost som är näringsspecifika och har en helande effekt på kroppen och till och med kan fungera som läkemedel. Ofta innehåller denna kost rikligt med antioxidanter av olika slag. Bl.a. fytokemikalier.

Näringstabeller - livsmedelstabeller 

Superlivsmedel är:

 

grönkålbroccolivitkål

 

 

 

 

 

 

spenatröd paprika,moröttervitlökrödbetor

 

 

 

 

avokadobananäpple,apelsingranatäppleblåbär

tranbärnypon

 

 

 

 

 

sojabönor

 

 

 

 

 

havrerågquinoabulgur,hirsvetegroddar

 

 

 

 

valnöttersötmandlar,chiafrön

 

 

 

 

 

 

ingefäragurkmeja

 

 

 

 

 

laxäggyoghurt

 

 

 

 

bottom of page